Mahjong

Japonski mahjong

Mahjong je precej razširjena ter popularna igra Kitajskega porekla. Japonska različica igre je v osnovi enaka toda vsebuje nekaj dodatnih pravil. Igra se s štirimi igralci, odvija se podobno kot Remi. Na začetku igre se postavi zid iz ploščkov, vsakemu igralcu se dodeli začetna roka iz 13ih ploščkon. Iigra se odvija tako, da vsak igralec, ki je na vrsti pobere en plošček, ter se odloči ali ga bo zavrgel ali obdržal ter zavrgel drugi plošček iz roke. Mahjong je strateška igra z elementom sreče.

Mahjong je igra, ki temelji na konceptu iger s kartami v slogu povleči in zavrži, ki so bile popularne v 18. in 19. stoletju na Kitajskem, iz katerih izhajajo tudi nekatere sodobne, zahodne igre, na primer Remi. Ni znano, točno kdaj so v uporabo prišli leseni ploščki v zameno za karte, vendar je do tega prišlo nekdaj v 19. stoletju.

Leta 1924 je japonski vojak Saburo Hirayama igro prinesel na Japonsko. V mestu Tokyo, je odprl njej namenjen klub, igralnico in šolo. Skozi leta je igra zbrala kar precejšnjo priljubljenost, deležna pa je pa bila tudi nekaterih varijacij. Sprva je bila igra dokaj enostavna, kasneje pa so ji dodali kar nekaj kompleksnih pravil.

Mahjong je od leta 2010 najbolj popularna družabna igra na Japonskem. Že leta 2008 naj bi po določenih ocenah imala približno 7,6 milijonov igralcev in skoraj 9000 Mahjong igralnici. Igra se pojavlja tudi v mangah in animejih, kjer se predstavlja tako v dramatičnih kakor tudi v komičnih zgodbah (Ten, Akagi, The Legend of Koizumi, Saki, Legendary Gambler Tetsuya, ...), s čimer ta orienaltna igra le še privablja nove oboževalce in igralce.